2. 9. 2021. | Dobra praksa iz EU

Europska godina željeznice: Transeuropski Ekspres povezuje 26 europskih zemalja i 100 gradova!

Transeuropski Ekspres, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021. krenuo je s lisabonskog kolodvora 2. rujna. Na petotjednom putu do Pariza, kamo će stići 7. listopada, stat će u više od 100 mjesta i gradova. Putovat će od Lisabona do Pariza, a stat će i u Ljubljani. Tako će povezati portugalsko, slovensko i francusko predsjedanje Vijećem EU-a. Jedno od odredišta ovog posebnog vlaka je i Zagreb, a njegov dolazak je predviđen 11. rujna u 18:56 sati, odakle će 12. rujna u 11:30 sati nastaviti putovanje prema Beogradu.

Europske metropole će u narednih 36 dana povezivati vlak Connecting Europe Express koji će na svom putovanju promovirati željeznicu kao održiv, siguran i suvremen način prijevoza ljudi i robe. Naime, željeznica predstavlja ekološki najprihvatljiviju i energetski najučinkovitiju vrstu prijevoza koja je odgovorna za manje od jedan posto emisija stakleničkih plinova u EU-u.

Putovanje vlaka Connecting Europe Express je glavna manifestacija obilježavanja Europske godine željeznice. Vlak će na svom 20.000 kilometara dugom putovanju povezati 26 europskih zemalja i stotinu europskih gradova, prijeći će 33 granična prijelaza, a na svakoj postaji organizirat će se poseban program. Jedno od odredišta ovog posebnog vlaka je i Zagreb, a njegov dolazak je predviđen 11. rujna u 18:56 sati, odakle će 12. rujna u 11:30 sati nastaviti putovanje prema Beogradu.

Odbor za dobrodošlicu u Zagrebu činit će predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, predstavnici Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba te predstavnici HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. Domaćini će gostima Zagreba predati prigodne poklone i održati govore dobrodošlice, a predviđen je i nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO.

Vlak će prometovati željezničkim prugama koje povezuju europske gradove i zemlje te pokazati ujedinjujuću snagu željeznice. Osim promocije željezničkog prijevoza, cilj ovog putovanja je i postizanje boljeg razumijevanja izazova koje europska željeznica mora svladati kako bi postala vodeći oblik prijevoza u klimatski neutralnoj Europi.

U aktivnostima možete sudjelovati tijekom boravka vlaka u našoj zemlji, ali i online tijekom cijelog putovanja putem live streama i sljedeće poveznice. Više informacija potražite na stranicama www.connectingeuropeexpress.eu.

Više informacija

Tekst preuzet s: ekovjesnik.hr

Povratak