2. 7. 2020. | Dobra praksa iz EU

Europska komisija objavila najnovije statističke podatke o broju smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama diljem Europe

U odnosu na prethodne godine, manje ljudi izgubilo je život na cestama EU-a u 2019. godini, prema preliminarnim podacima koje je u lipnju objavila Europska komisija. Prošle godine u prometnim nesrećama poginulo je 22.800 ljudi, što je gotovo 7.000 manje smrtnih slučajeva nego u 2010. godini - smanjenje za 23%. U odnosu na 2018. godinu, broj je pao za 2%. Europa ostaje daleko najsigurnija regija na svijetu kada je u pitanju sigurnost na cestama, s prosječno 51 smrtnim slučajem na milijun stanovnika. Neke su države postigle ogroman napredak, između ostalog i Hrvatska.

Povjerenica za promet Adina Vălean rekla je: “Nema smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama do 2050. To je naš cilj. Cilj nam je 50% manje smrtnih slučajeva, a 50% manje ozbiljnih ozljeda do 2030., a znamo da je naš cilj dostižan.” U prošlosti je EU znatno smanjila broj smrtnih slučajeva na cestama, ali u posljednjih nekoliko godina postoje i stagnirajuće brojke. Osim toga, razlike među državama i dalje su ogromne. Naš ćemo cilj postići samo kombinacijom zakonodavnih mjera, odgovarajućeg financiranja, standarda za vozila i infrastrukturu, digitalizacijom i prijenosom najboljih praksi.”

Temeljni trend ostaje silazan. Osam država članica ima najniži broj smrtnih slučajeva zabilježenih u 2019. godini: Hrvatska, Finska Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Luksemburg i Švedska.

Međutim, napredak je usporen u većini zemalja. Kao rezultat toga, cilj EU-a za prepoloviti broj smrtnih slučajeva na cestama između 2010. i kraja 2020. neće biti ispunjen. Iako će vjerovatno biti znatno manje smrtnih slučajeva na cestama 2020. nakon mjera poduzetih za suzbijanje koronavirusa, to neće biti dovoljno za ispunjenje cilja. Dok se učinkovitost država članica u cestovnoj sigurnosti približava, još je četiri puta više smrtnih slučajeva na cestama u zemlji s najnižim rezultatima nego u najboljim.

Najsigurnije ceste bile su u Švedskoj (22 smrtna slučaja / milijun stanovnika) i Irskoj (29 / milijun), dok su Rumunjska (96 / milijuna), Bugarska (89 / milijun) i Poljska (77 / milijun) izvijestile o najvišim stopama smrtnosti u 2019. godini. Prosjek EU-a bio je 51 smrtni slučaj na milijun stanovnika.

Neke su države postigle ogroman napredak: Grčka, Španjolska, Portugal, Irska, tri baltičke zemlje (Latvija, Litva i Estonija) i Hrvatska zabilježile su veće od prosječnih smanjenja smrtnih slučajeva na cestama (30 do 40%).

* Više pročitajte ovdje: https://ec.europa.eu/transport/media/news/2020-06-11-road-safety-statistics-2019_en

Slika: Unsplash

Povratak