15. 9. 2021. | Aktivnosti članova

Evropska sedmica mobilnosti u Sarajevu

Udruženim snagama svih relevantnih aktera, u Sarajevu se u periodu od 16. do 22. septembra obilježava Evropska sedmica mobilnosti pod sloganom Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Info centar Europske unije u Bosni i Hercegovini i Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija, u partnerstvu sa Nextbike, Beebee, Giro di Sarajevo, Centrotransom i drugim predstavnicima privatnog i nevladinog sektora, bogatim programom obilježavanja šalju pozitivne poruke o urbanoj mobilnosti u Sarajevu.

U Sarajevu će tokom Sedmice mobilnosti biti organizovane slijedeće aktivnosti:

  • Grad Sarajevo online kampanjom ”U Sarajevu je mobilnost bolja zahvaljujući…” svaki dan predstavit će primjere dobre prakse sa ciljem da inspiriše i druge da svojim djelovanjem unapređuju mobilnost, a samim tim i kvalitet života i boravka u našem gradu.
  • U toku Europske sedmice mobilnosti, građanima će biti obezbjeđenn besplatan prijevoz  novouspostavljenom željezničkom linijom na relaciji Sarajevo – Hadžići (Pazarić) – Sarajevo.
  • U sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, Vilsonovo šetalište će biti zatvoreno za saobraćaj motornih vozila 21.9. u vrijeme održavanja manifestacije.
  • Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija provodi projekat: Mapiranje  “zdravih” površina za kretanje održivih nemotorizovanih prevoznih sredstava na području Sarajeva. Ovom aktivnošću nastoje se identifikovati postojeće i potencijalne površine na području grada i predgrađa koje su raspoložive za kretanje rolera, bicikla, romobila, električnih romobila, sa  najmanjim zagađenjem zraka.
  • U nedjelju, 19. septembra, Beebee kompanija će omogućiti besplatno otključavanje Beebeeja za sve registrovane korisnike.
  • U utorak, 21. septembra, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u saradnji sa Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini i Gradom Sarajevo organizuje edukativni i promotivni događaj za sve generacije. Uz brojne rekreativne i zabavne aktivnosti, uključujući Takmičenje djece u poznavanje saobraćajnih propisa i vještine vožnje bicikala na poligonu učit ćemo o održivoj mobilnosti, sigurnosti u saobraćaju, a za najuspješnije učesnike obezbijeđene su i vrijedne nagrade.
  • Posljednji dan sedmice mobilnosti, u srijedu 22. septembra, Nextbike će omogućiti besplatno korištenje Nextbike sistema za sve registrovane korisnike.

 

Evropska sedmica mobilnosti se obilježava širom svijeta u periodu od 16. do 22. septembra 2021. godine. Ova evropska inicijativa potiče gradove na uvođenje i promociju održivih prevoznih sredstava i povezivanja građana kako bi koristili alternativna prevozna sredstva. Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se organizuje svake godine, a aktivnosti se završavaju 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Povratak