30. 9. 2020. | Aktivnosti članova

Grad Bijeljina drugi put zaredom obilježio Evropsku sedmicu mobilnosti!

U skladu sa strateškim opredjeljenjem da do 2030. godine Bijeljina postane GRAD BUDUĆNOSTI, Gradska uprava Grada Bijeljina i parteneri  pripremili su i realizovali niz programa, projekata i aktivnosti kojima stvaraju preduslove za održivi privredni, društveni i ekološki razvoj. Planirane sedmodnevne aktivnosti obuhvatile su anketiranje građana, podizanje svijesti o potrebi i značaju urbane mobilnosti, otvaranje centra Grada za pješake u večernjim satima, tematske radionice za vaspitače i učenike, monitoring frekvencije saobraćaja, revijalnu vožnju biciklima, rolerijadu i podjelu nagrada, kao i kulturno-umjetnički program.

Budući da je tema ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti “Mobilnost za SVE bez štetnih gasova”, Gradska uprava Grada Bijeljina je kroz brojne aktivnosti promovisala i zdrave, aktivne načine kretanja bez emisije gasova i  novu infrastrukturu  koja promoviše inkluzivan okvir koji uključuje sve građane.

Navedene aktivnosti su planirane i realizovane u partnerstvu sa Centrom za kulturu „Semberija“, Udruženjem građana “EKO PUT”, privatnim sektorom “M-Bike“, kafe barom „Ono kao ljubav“  i Tehničkom školom “Mihajlo Pupin”.

Ovo je drugi put da Bijeljina obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti i za period od godinu dana realizovano je niz aktivnosti: izrađen je i usvojen Plan održive urbane mobilnosti za period 2020-2025., započeto je uspostavljanje i obilježavanje biciklističkih staza, postavljeno je 26 parking postolja za bicikle na relevantnim lokacijama u Gradu, uređeni su ulazi u Gradski park i dječije igralište koji su prilagođeni svim građanima, uređeno područje oko kanala Dašnica i prilagođeno za šetnju i rekreaciju.

Sve aktivnosti se organizovane u skladu sa preporukama Svejtske zdravstvene organizacije i kroz afirmaciju Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja (COR), sa posebnim akcentom na COR 3 (zdravlje i blagostanje), 11 (održivi i inkluzivni gradovi i zajednice), 13 (očuvanje klime) i 17 (Partnerstvom do ciljeva).

Promotivni video pogledajte OVDJE.

Povratak