11. 2. 2021. | Dobra praksa iz EU

Gradska četvrt u Budimpešti zajedno sa svojim građanima kreira rješenja za mobilnost

Kao dio aktivnosti projekta SUNRISE koji financira EU, budimpeštanska četvrt Törökör osmišljava gradski prostor zajedno sa svojim građanima.

Gradska četvrt Törökör nalazi se u Zuglóu, jednom od 23 okruga Budimpešte. U ovom kvartu postoji nekoliko izazova za mobilnost koji pogađaju sve stanovnike, uključujući ranjive osobe s tjelesnim oštećenjima.

Stanovnici susjedstva Törökör bili su uključeni u cjelokupni postupak sustvaranja, koji je obuhvaćao više od 700 pojedinačnih stavki povratnih informacija od građana, kao i radionice, fokusne grupe te rasprave na licu mjesta koje su pomogle u rješavanju trenutnih izazova povezanih s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka i bukom, pokrivenosti sustavom javnog prijevoza, parkiranjem i pješačenjem.

Koristeći pristup zajedničkog stvaranja, uspostavljeno je nekoliko mjera kako bi se kvart pretvorio u mjesto ugodnije za život, s više prostora za šetnju i bicikl te manje prometa. Proces sustvaranja odvijao se u različitim formatima, kako putem online, tako i offline komunikacijskih kampanja.

Pogledajte ovaj VIDEO kako biste vidjeli što je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony, kao i građani i dionici, rekao o ovom primjeru participativnog planiranja.

Da biste saznali više o projektu, posjetite: www.civitas-sunrise.eu

Da biste saznali više o uključenosti Budimpešte u projekt SUNRISE, posjetite stranicu projekta na sljedećoj poveznici: https://civitas-sunrise.eu/neighbourhoods/zuglo-toeroekor-budapest-dashboard

Izvor: civitas.eu

Povratak