14. 11. 2019. | Dobra praksa iz EU

Graz će imati koristi od 100 milijuna eura ulaganja u biciklistički promet

Krajem listopada Grad Graz i Pokrajina Štajerska (u kojoj se nalazi austrijski grad) predstavili su svoj desetogodišnji plan razvoja biciklističkog prometa. Zajedno planiraju uložiti 100 milijuna eura u niz mjera za poboljšanje uvjeta za bicikliste na širem području Graza.

Mjere koje su planirane uključuju izgradnju biciklističkih magistrala radi povezivanja Graza s okolnim općinama, kao i biciklističke magistrale u samom gradu, gdje postoji potencijal za veliki broj biciklista. Uz to, ulagat će se u biciklističke garaže i druge mogućnosti parkiranja bicikla, rasvjetu te širu biciklističku mrežu. Planovi uključuju i sustav javnih bicikala za Graz, kao i pružanje infrastrukture za e-bicikle. Kako bi se potaknulo da što više ljudi koristi bicikl, paket mjera upotpunjava se motivacijskim kampanjama  i kampanjama podizanja svijesti.

Novi ambiciozni planovi za razvoj biciklističkog prometa u Grazu imaju za cilj udvostručiti modalni udio vožnje biciklom. Posljednje istraživanje, koje je provedeno u 2018. godini, pokazalo je kako postoji modalni udio biciklističkog prometa od 19,3%, što znači da Graz ima za cilj da taj udio u narednih 1o godina bude gotovo 40%.

Srećom, u Grazu su uvjeti za vožnju biciklom vrlo povoljni. Sam grad općenito je ravan, klimatski uvjeti su prilagođeni vožnji biciklom, a mogućnost prelaska na modalni udio biciklističkog prometa je velika. Trenutno je oko 40% svih putovanja u Grazu kraće od 5 km, što je udaljenost koju je lako proputovati  biciklom. Nadalje, 60% svih putovanja kraće je od 10 km, što je još uvijek dobra udaljenost koju mogu pokriti e-bicikli i iskusni biciklisti. Prema tome, cilj od 40% modalnog udjela biciklističkog prometa ne izgleda nerealan, posebno s obzirom na proračun koji treba uložiti. Kako naglašava gradonačelnik Graza, gospodin Nagl, iznos od 100 milijuna eura tijekom 10 godina jednak je 33 eura po stanovniku godišnje – niti jedan drugi grad u Europi ne bi uložio toliko novca po stanovniku.

Na pitanje medija o tome kako će Graz ostvariti svoj plan, informirani su kako će Grad Graz povećati broj zaposlenika u svom odjelu za biciklizam, kako bi ostvario zadane ciljeve.

Izvor: https://www.eltis.org/in-brief/news/graz-will-benefit-eu100-million-investment-cycling
Slika: Thomas Q on Unsplash

Povratak