16. 11. 2015. | Aktivnosti članova

Nextbike Croatia u svoju ponudu uveo pametnu klupu (Smart bench)

To je prva generacija pametnih klupa koja je proizvod njihove partnerske tvrtke, Include j.d.o.o., trenutno jedine tvrtke u Europi koja proizvodi ovakav tip proizvoda. Ova klupa ispunjava zahtjeve modernog doba i olakšava svakodnevni život, a zbog velikog broja mogućnosti i karakteristika predstavlja sam vrh svjetske ponude pametnih klupa. Među gradovima koji su prihvatili takav „ulični namještaj“ je i Crikvenica kojoj je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. isporučila pet električnih bicikala za prometne i komunalne redare te dvije pametne klupe.

Klupa se napaja putem solarne ploče snage 60W koja se nalazi ispod njezinog sjedala, što omogućava ne samo da klupa bude u potpunosti energetski neovisna, već i da stvara višak električne energije koji se može iskoristiti u razne praktične svrhe. Akumulator koji se nalazi unutar klupe i napaja solarnom energijom ima kapacitet 32 Ah tako da klupa radi i nekoliko dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću pod punim opterećenjem.

Spajanje vanjskih uređaja vrši se putem Android aplikacije koja se Bluetooth vezom povezuje na mikroračunalo, tj. „mozak“ pametne klupe. Nakon uspostavljene konekcije, putem mobitela ili tableta može se dobiti uvid u detaljnu statistiku o temperaturi, kvaliteti i buci u neposrednoj okolini klupe, a moguć je i uvid u ukupno proizvedenu energiju klupe te grafovi i statistike za svaki mjesec i dan u godini.

Ovisno o gradskoj infrastrukturi, klupa može poslužiti i kao hotspot područje, dakle ima mogućnost da se preko nje korisnici spoje na Internet i surfaju na mreži koja je gradski hotspot.

Svaka klupa ima i četiri USB 2.0 ulaza., sa svake strane po dva. Jedan je s izlazom 5V 1A, a drugi s izlazom 5V 2A čime je omogućeno punjenje tableta i mobitela preko klupe.

Cijeli sustav elektroničkih sklopova klupe je zaštićen homogenim polikarbonatom debljine 3mm koji je u takvim dimenzijama čak i do 400 puta izdržljiviji od stakla. Ovakav tip plastike koristi specijalna policija i visokootporna je na udarce. Bočne strane klupe obložene su bojanim limom, a sjedalo prozirnim plexiglassom debljine 10 mm. Svi ostali vanjski elementi obloženi su gumenim brtvama i zbog toga su vodonepropusni tako da ni za vrijeme jakog nevremena i velikih količina vode ne može doći do kvara klupe. Održavanje je svedeno na minimum te gotovo i da nije potrebno, a predviđeni radni vijek klupe je minimalno 4 godine. Kompletna elektronika i opcije klupe se u bilo kojem trenutku mogu nadograditi.

Nextbike Croatia: Naša vizija je održiva mobilnost u kontekstu integriranog javnog prijevoza

Slika: Nextbike Croatia-Facebook

Povratak