22. 5. 2019. | ZANIMLJIVOSTI

Objavljena studija Društveni troškovi automobilskog, biciklističkog i pješačkog prometa u EU

Objavljena je studija koja procjenjuje društveni trošak – i društvene koristi – različitih oblika cestovnog prometa u EU. Rezultati pokazuju da ukupni trošak automobilskog prometa u Europskoj uniji iznosi 500 milijardi eura godišnje; s druge strane, zbog njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje, bicikliranje donosi 24 milijarde, a hodanje vrijednost od 66 milijardi eura godišnje.

Preoblikovanje urbanih sredina ključno je za povećanje razine bicikliranja i pješačenja u gradovima. Osim poteškoća u dobivanju političke podrške u korist održivih načina prijevoza, studija navodi da je problem procjene troškova i koristi najveća prepreka s kojom se lokalne vlasti suočavaju kod pridobivanja javnosti. Iz tog razloga, dosljedna analiza troškova i koristi (Cost-Benefit Analysis, CBA) trebala bi se češće primjenjivati prije donošenja odluka o investicijama koje se odnose na velike građevinske projekte u prometu.

Pri tome je važno razraditi kvalitetne kriterije i njihovu relativnu važnost. Stoga znanstvenici iz vodećih švedskih, njemačkih, južnokorejskih i norveških institucija, usporedili četiri različite metodologije procjene CBA kako bi razradili sveobuhvatan popis parametara. One su uključivale „Priručnik Europske komisije o troškovima prijevoza“, CBA okvir grada Kopenhagena, studiju „Koristi od bicikliranja“ Europske biciklističke federacije i „CBA za prijevoz“ kanadskog Instituta za prometnu politiku. Autori su pomoću njih razvili komparativni model za procjenu troškova i koristi povezanih s vožnjom automobila, vožnjom bicikla i pješačenjem.

Kriteriji identificirani studijom grupirani su u pet područja: 1) okoliš; 2) vrijeme putovanja i trošak vozila; 3) zdravlje, nesreće i subjektivna udobnost; 4) subjektivna sigurnost i neugodnost; 5) kvaliteta života, turizam i infrastruktura.

Rezultati upućuju na zaključak da svaki kilometar koji prijeđe automobil stvara društvu vanjski (eksternalizirani) trošak od 0.11€, dok bicikliranje donosi 0.18€, a pješačenje 0.37€ po kilometru. Koristeći ove brojke, ukupni trošak auomobilskog prometa u Europskoj uniji iznosi 500 milijardi eura godišnje; s druge strane, zbog njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje, bicikliranje donosi 24 milijarde Eura koristi, a hodanje doprinosi sa 66 milijardi Eura godišnje. Studija naglašava da na razini Europske unije postoji sistemsko potcjenjivanje troškova oslanjanja na automobilski promet.

Studija zaključuje da bi analize koje se odnose na prometne investicijske projekte u Europskoj uniji trebalo proširiti na način da uključuju i dugoročne vanjske troškove tih projekata. Gdje god je to moguće, trebalo bit usporediti scenarije projektnih prijedloga za bolje razumijevanje troškova i prednosti svih oblika prijevoza, te prema tome uskladiti investicijske prioritete.

Studija je dostupna OVDJE.

Izvor: eltis.org

 

Povratak