24. 2. 2017. | Dejavnosti mreže

Okrogla miza mreže CIVINET "Planiranje trajnostne mobilnosti v mestih" in obisk primera dobre prakse

Po zaključku Skupščine Mreže, 17. februarja 2017, je bila v Mariboru organizirana okrogla miza, posvečena načrtovanje trajnostne mobilnosti v mestih.

Kot uvod v razpravo, je bilo izvedenih več zanimivih predstavitev. Aljaž Plevnik z Urbanističnega inštituta Slovenije je poskrbel za uvodno predstavitev z naslovom “Kaj je načrt trajnostne mobilnosti (SUMP) in kakšne novosti prinaša pri načrtovanju”. SUMP prinaša nov način razmišljanja pri reševanju problemov prometa in mobilnosti, interdisciplinarnost in širino. Mesta, ki imajo SUMP zagotavljajo boljšo kakovost življenja in se bolje odzivajo na potrebe prebivalcev celotne lokalne skupnosti.

V nadaljevanju je bilo predstavljeno kako je mesto Maribor, zahvaljujoč Načrtu trajnostne mobilnosti, postalo mesto prilagojeno pešcem, ne avtomobilom. Celostno prometno strategijo mesta Maribor sta predstavila Beno Mesarec z Univerze v Mariboru in Aleš Klinc z Mestne občine Maribor, ki je v zadnjih letih sodeloval v številnih evropskih projektih.

V Mariboru si nenehno prizadevajo za izboljšanje trajnostne mobilnosti. Imajo načrt trajnostne mobilnosti (SUMP), ki v nasprotju s prometnimi načrti, ki inženirsko odgovarjajo na probleme prometa, razmišlja o rešitvah, ki prispevajo tudi h kakovosti življenja in varstvu okolja.

Glede na izkušnje kolegov iz Slovenije, je bilo pri pripravi SUMP-a najtežje sprejeti drugačen pristop do prometa. Na primer, pri preureditvi glavnega Mariborskega trga Leona Štuklja, preko katerega je prej potekal intenziven promet, v cono za pešce, je bilo največ negativnih odzivov na strani prebivalcev, ki živijo v okoliških ulicah. Treba je tudi omeniti, da je mesto Maribor pri pripravi SUMP-a upoštevalo predhodno potrjen prostorski načrt mesta.

Po predstavitvah se je razvila živahna razprava. Na vprašanje, ali je pri pripravi SUMP-a treba počakati na izdelavo urbanističnega plana, je g. Plevnik odgovoril, da večina mest žal nima zmogljivosti, da bi oba procesa vodila hkrati. Prav tako je poudaril, da je izdelan SUMP pogosto eden od pogojev za prijavo na različne evropske razpise.

V razpravi je bilo zastavljeno tudi vprašanje glede uskladitve programa na prometnih fakultetah z novim načinom razmišljanja o prometu in mobilnosti. Predstavniki teh fakultet v Sloveniji in na Hrvaškem so izjavili, da se učni načrt za prometne inženirje prilagaja in da so njihovi študentje seznanjeni z novimi trendi na področju načrtovanja prometa. G. Srdjan Škunca je seznanil navzoče z idejo, da bi se organiziralo poletno šolo vzajemnega učenja in izmenjave izkušenj študentov prometnih ved, arhitekture in prostorskega načrtovanja iz držav članic Mreže.


Obisk na terenu

Med obiskom na terenu, smo videli, kako je eden izmed najbolj prometnih trgov (Trg Leona Štuklja) v centru Maribora zaprt za promet vozil in spremenjen v cono za pešce in prostor za druženje. Obiskali smo tudi Mobilnostni center Maribor, ki je bil ustanovljen v okviru projekta TRAMOB – Trajnostna mobilnost v Mariboru, ki ga je od leta 2010 do 2013 izvajalo mesto Maribor. Center se nahaja na najbolj obremenjeni ulici v Mariboru med avtobusno in železniško postajo v središču mesta. Ponuja številne storitve, od servisa koles, informiranja in najema koles za turiste, do sodelovanja pri razvoju SUMP-ov za mesta in občine. Prostor, v katerem center deluje je zagotovila občina Maribor, koordinator centra pa je Mariborska kolesarska mreža.

Obiskali smo tudi prostor pred železniško postajo, ki je bil nekoč namenjen parkiranju avtomobilov in taksijev, sedaj pa je spremenjen v trg s Park&Ride sistemom. V kolikor kombinirate svoj prevoz v službo z vlakom in kolesom lahko za 15 € na leto v garaži pustite kolo.

V neposredni bližini Maribora se nahaja eno največjih slovenskih smučišč, Mariborsko Pohorje, do katerega je mogoče priti z javnim prevozom. Avtobusna linija 6 mestnega prevoza Marprom poteka od naselja Melje, ki leži v središču mesta, neposredno do vzpenjače na Pohorju.

Fotogalerija dogodka

 

POVRATAK