22. 3. 2022. | Sastanci mreže

U Zagrebu održana 9. skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i skup posvećen klimi u gradovima

U Zagrebačkom inovacijskom centru, 17. i 18. 3. 2022. održano je dvodnevno hibridno događanje posvećeno temi klime u gradovima. Skup "Gradovi, klima i promet", u sklopu kojeg je uživo i na daljinu sudjelovalo 100-njak sudionika, zajednički su organizirali ODRAZ i Grad Zagreb – tajništvo i koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Skup organiziran kao dio aktivnosti projekata CLIMASUM i CIVITAS Elevate, sudionicima je omogućio da upoznaju nove javne politike EU-a i izvore financiranja projekata održive i klimatski neutralne mobilnosti te na konkretnim primjerima projekata iz Poreča, Rijeke, Maribora i Zagreba otkriju što sve gradovi čine i mogu učiniti kako bi ublažili klimatske promjene uzrokovane motoriziranim prometom.

Bogat dvodnevni program, započeo je godišnjom skupštinom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Riječ je o mreži za održivu urbanu mobilnost u gradovima koja u ovom trenutku okuplja 207 članova iz šest zemalja (uključujući 73 grada) te je najaktivnija europska mreža CIVINET. Od početka prošle godine, ulogu koordinatora Mreže je preuzeo Grad Zagreb za razdoblje 2021. – 2024., nastavljajući uspješan rad prethodnih koordinatora – gradova Ljubljane i Rijeke.

Skup su otvorili Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednik Političkog odbora Mreže te Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a.

Nakon uvodnih pozdrava, Lidija Pavić-Rogošić prezentirala je pregled aktivnosti Mreže u 2021. godini, a Sanja Jerković, koordinatorica Mreže, plan rada za 2022. godinu. Zatim je zamjenik gradonačelnika predstavio smjernice za djelovanje Mreže u 2022. godini . Dan ranije, u ZgForumu održani su i sastanci radnih tijela Mreže – Akademskog te Upravnog i Političkog odbora.

Nakon godišnje skupštine, uslijedilo je predstavljanje i razgovor o novim politikama EU-a i izvorima financiranja projekata održive i klimatski neutralne mobilnosti. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a predstavila je nove javne politike održive urbane mobilnosti za EU i zapadni Balkan.

Na daljinu nam se pridružio Goran Momčilović iz tvrke Apsolon koji je sudionike informirao o nekim od novih izvora financiranja projekata u području mobilnosti, kao i usporedbi postojećih i novih programa uz primjere dosad provedenih projekata.

Na poziv direktorice ODRAZ-a, članice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, na daljinu se pridružio član EGSO-a Mateusz Szymanski koji je predstavio novi EU-ov okvir za gradsku mobilnost.

Petra Grgasović iz REGEA-e pobliže je sudionicima skupa predstavila prilike za gradove i industriju u 2022. i 2023. godini koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti.

Program je završio zanimljivom panel raspravom „Nove politike EU-a i izvori financiranja – mogućnosti za gradove” u kojoj su sudjelovali Dejan Crnek (zamjenik gradonačelnika, Grad Ljubljana), Saša Amanović (voditelj odjela za strateško planiranje Uprave za EU fondove i strateško planiranje, MMPI RH), Klara Danilović (tajnica Odbora za urbanizam, izgradnju i stanovanje; Stalna konferencija gradova i opština, Srbija), Ivan Ivanković (pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje – Sektor za energiju i klimu, Grad Zagreb) i Petra Grgasović (REGEA, koordinatorica EIT Urban Mobility Hub-a Hrvatska). Panel je moderirao Goran Lampelj iz ODRAZ-a.

Program skupa sljedeći dan nastavljen je okruglim stolom “Gradovi i klima – što se može učiniti za ublažavanje klimatskih promjena u gradovima uzrokovanih motoriziranim prometom”. Uvodičar u temu okruglog stola bio je Mladen Maradin s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu s velikim iskustvom i znanjem u području klimatologije, s posebnim naglaskom na urbanu klimatologiju. Iva Vrankić, savjetnica za energetiku, predstavila analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, istraživanje kojim je tvrka Apsolon obuhvatila 20 najvećih gradova u Hrvatskoj.

U nastavku je Magdalena Makar iz ODRAZ-a ukratko predstavila projekt “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti” koji od listopada prošle godine zajednički provodimo u suradnji s Centrom za životnu sredinu iz Banja Luke i češkom organizacijom Transport Research Centre iz Brna, ujedno Tajništvom mreže CIVINET Češka – Slovačka. Projekt stavlja naglasak na koncept SUMP-a i smanjivanje razlika u planiranju prometa i mobilnosti u zapadnoj i istočnoj Europi te podržava učinkovitije i klimatski neutralno planiranje mobilnosti. Projektne aktivnosti provode se u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Poslušali smo i primjere dobre prakse iz Poreča, Rijeke, Maribora i Zagreba.

O projektu uključivanja građana u kreiranje ‘zelenih’ javnih prostora “Poreč Living Streets”, govorila je Gordana Lalić iz Grada Poreča. Poslušali smo o pametnim rješenjima za čistiji promet koja nam je prezentirao Nenad Antolović iz SMART RI d.o.o., tvrtke koju je osnovao Grad Rijeka s ciljem prijave projekta te uspostave i vođenja Centra kompetencija za pametne gradove u Rijeci.

Iz Grada Maribora nam se pridružio Aleš Klinc. Maribor posljednjih godina puno radi na održivoj mobilnosti, a Klinc se u svom izlaganju fokusirao na uvođenje električnih autobusa u sustav javnog gradskog prijevoza. Zadnje izlaganje održao je  Matija Vuger iz Grada Zagreba predstavivši EU projekt Urban E, koji završava u lipnju ove godine. Projektom će se uspostaviti neophodno potreban okvir za razvoj elektromobilnosti i povećati učinkovitost okolišno prihvatljivih usluga prijevoza u tri srednjoeuropska grada – Zagrebu, Ljubljani i Bratislavi.

Na kraju bogatog dvodnevnog programa, za sve sudionike organizirana je vožnja novootvorenom sljemenskom žičarom uz stručno vodstvo. Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a i privremeni upravitelj žičare Hrvoje Selak informirali su sudionike o izgradnji i karakteristikama žičare.

Galeriju slika s događanja pogledajte OVDJE.

 

Povratak