4. 9. 2017. | Dobra praksa u EU

Utrecht otvorio najveću parkirnu garažu na svijetu za bicikle

Kao sveučilišni grad i glavno prometno središte, nizozemski grad Utrecht ima visoku stopu upotrebe bicikala. Da bi smanjio gužve u stanicama za održavanje, grad je otvorio najveću parkirnu garažu gdje njegovi građani mogu brzo i sigurno sačuvati svoje bicikle.

Kao sveučilišni grad i glavno prometno središte u Nizozemskoj, Utrecht ima vrlo visoku stopu upotrebe bicikala. Međutim, zbog velike količine biciklista, stanica za održavanje postala je premalena za sve bicikle. Mnoštvo biciklista koji čekaju ispred stanice postao je čest prizor. Isto tako, pronalaženje bicikla nakon ostavljanja u stanici bio je također problem, pogotovo jer ih redovno ciljaju lopovi.

To se promijenilo kada je grad otvorio najveću parkirnu garažu na svijetu za bicikle. Skladišni prostor je podijeljen na tri etaže. Brojčane police za pohranu i različite boje razlikuju različite sekcije, dok monitori na ulazu pokazuju koliko je od ukupno 12.500 mjesta još uvijek dostupno.

No tema je rasprave bi li korisnici trebali platiti korištenje skladišnih prostora. Wim Bot iz nizozemskog Sindikata biciklista komentirao je da njihovi biciklisti jednostavno nisu navikli plaćati za parkiranje.

Parkirališta za bicikle nose sa sobom i određene troškove: instaliranje samo jednog mjesta za pohranu bicikla u Utrechtu iznosi 3.000 €, dok taj trošak u Amsterdamu raste na 7.000 €.

Za ovaj problem u Utrechtu pronađeno je rješenje: prvih 24 sata pohrane je besplatan. To znači da oni koji svoj bicikl koriste kao dio svoje dnevne rutine i dalje to mogu učiniti besplatno. Sada također znaju i da ih njihovi bicikli sigurno čekaju točno tamo gdje su ih ostavili.

Izvor: eltis.org

POVRATAK