28. 5. 2020. | Dobra praksa iz EU

Atena će u središnjem dijelu grada stvoriti pješačku zonu dugu 7 km

Grčka prijestolnica Atena koristi trenutnu krizu COVID-19 transformirajući dijelove svog središnjeg dijela grada u pješačku zonu. U lipnju 2020. Atena će početi mijenjati sliku središta grada. Područje Plaka, zajedno s ostalim dijelovima centra grada, transformirat će se u pješačku zonu dugu 6,8 km. Cilj je stvoriti jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih područja za šetnju u europskoj prijestolnici kako bi se privukli i turisti i domaći stanovnici.

Projekt nazvan “Velika šetnja Atenom” također je odgovor na izazove izazvane krizom COVID-19. Pretvaranjem područja koja su prethodno bila otvorena za promet pješačkim prostorom, grad je dodijelio više prostora pješacima, olakšavajući tako i društveno distanciranje.

Kostas Bakoyannis, gradonačelnik Atene, rekao je: „U ovom su razdoblju mnogi gradovi širom svijeta, od Londona i Berlina do Bogote, odlučili poduzeti niz hitnih mjera za rješavanje pandemije. Želimo više javnog prostora kako bismo mogli poštovati mjere razmaka među ljudima, kao i dati prednost pješacima, biciklima i novim prijevoznim sredstvima te zaštititi javno zdravlje i okoliš ne dopuštajući da prometnice ponovo budu preplavljene automobilima.”

“Velika ulica Atene” planira se završiti do 2022. godine. Omogućit će ljudima da pješače središtem grada među arheološkim blagom. Istovremeno, poboljšani uvjeti za šetnju i vožnju biciklom središtem grada imaju za cilj smanjenje opterećenja javnim prijevozom te smanjenja zagušenja zbog povećanja aktivne mobilnosti.

Projekt se temelji na detaljnim studijama koje je provelo Nacionalno tehničko sveučilište u Ateni, a kojim su analizirani učinci planiranih promjena.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak