18. 2. 2020. | Dobra praksa iz EU

Helsinki u 2019. godini nema smrtno stradalih pješaka

Finska prijestolnica Helsinki je u 2019. godini zabilježila po prvi put, otkad je počela bilježiti relevantne statistike, godinu bez smrtnih slučajeva pješaka od prometnih nesreća.

Finska prijestolnica, kao i mnogi gradovi, vodi statistike o prometnim nesrećama, i to radi od 1960. Tek u 2019. godini Helsinki je prvi put zabilježio godinu dana bez smrtnih slučajeva pješaka u cestovnom prometu. Ovo je novi uspjeh u desetljeću postignuća za smanjenje prometnih nesreća u gradu. Devedesetih godina prošlog stoljeća Helsinki je bilježio prosječno 20-30 žrtava pješaka od cestovnog prometa. 20 godina kasnije, u 2010.-ima, taj se broj prosječno smanjio na sedam.

Prema Jussi Yli-Seppälä-u, prometnom inženjeru u gradu Helsinkiju, uspješno smanjenje broja prometnih nesreća posljedica je nekoliko čimbenika. “Sigurnost prometa poboljšana je zahvaljujući poboljšanjima uličnog okruženja, povećanjem kontrole prometa, razvojem mjera i tehnologija sigurnosti vozila te razvojem spasilačkih službi. Smanjenje ograničenja brzine također je bilo ključni faktor ”, kaže on. Ograničenja brzine snižena su 2019. godine. Glavno ograničenje brzine danas je 30 km/h. Samo na glavnim ulicama postoji ograničenje brzine od 50 km/h, dok je u prigradskim područjima maksimalno ograničenje brzine 40 km/h.

U 2020. godini Helsinki će dodatno povećati kontrolu prometa ugradnjom 70 novih kamera, a također će raditi na poboljšanju sigurnosti na najopasnijim pješačkim prijelazima u gradu.

Članak je prvi put objavljen u Inteligentnom prijevozu 5. veljače 2020. godine

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak