12. 12. 2022. | Aktivnosti članova

Smart Technologies in Urban Mobility

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u ime EIT Urban Mobility RIS Hub Hrvatska Vas pozivaju na događaj kojim ćemo zaključiti još jednu uspješnu godinu suradnje s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju. U prosinačkoj atmosferi predstavit će rezultate projekata koje su proveli kroz programe EIT Urban Mobility i New European Bauhaus te vas upoznati i s aktivnostima koje će započeti u 2023. godini. Podržite događaj i zadržite se na neformalnom druženju uz domjenak. Program događanja će se održati 15. prosinca 2022. u prostoru Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj (Borongajska cesta 83f, 10000 Zagreb, objekt 69, Amfiteatar) s početkom u 13 sati.

EIT Urban Mobility Hub u Hrvatskoj od 2021. potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti u cilju poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti, djelujući pod vodstvom REGEA-e, Invento Capital Partnersi Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računalstva. Hub nastoji identificirati i odgovoriti na ključne izazove urbane mobilnosti u našim gradovima, usredotočujući se na postizanje održivog urbanog rasta, propusnost lokalnih prometnih mreža, poticanje interdisciplinarnog razvoja talenata te omogućavanje ekološki učinkovite i sigurne mobilnosti ljudi i tereta. Svojim djelovanjem Hub osigurava platformu za edukaciju i povezivanje, identifikaciju, pripremu i provedbu projekata urbane mobilnosti, podršku razvoju poslovnih ideja i inovacija vezanih uz urbanu mobilnost te razvoj i aktivaciju talenata kao odgovor na lokalne izazove.

NEB4INNOVATION je dvodnevni hackathon koji se održao 3. i 4. listopada 2022. godine u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u suradnji s Poduzetničkim centrom Krapinsko – zagorske županije d.o.o. (PCKZŽ) te Zagorskom razvojnom agencijom (ZARA). Ovaj događaj dio je godišnjeg ciklusa Akceleracijskog centra Bračak, a financiran je iz europske inicijative Novi europski Bauhaus, te od Europskog instituta za inovacije i tehnologiju EIT Urban mobility. Hackathon je rezultirao inovativnim rješenjima na području urbane mobilnosti koja će se predstaviti na događaju, a prvi je u nizu sličnih natjecanja koje REGEA planira i u 2023. godini.

Projekt SUMBooST2 razvija univerzalno primjenjivu metodologiju znanosti o podacima koja iz velikih anonimiziranih skupova podataka prikupljenih od telekomunikacijskog operatera izdvaja ključne parametre urbane mobilnosti, kao i izvorišno/odredišne matrice.
Algoritmi koji izdvajaju relevantne podatke o mobilnosti iz velikog skupa podataka jedinstveni su dio metodologije (pametnog alata). Algoritmi su dodatno nadograđeni kako bi identificirali putovanja aktivnim načinima mobilnosti (pješačenje, bicikl), kao i javnim prijevozom, dok su algoritmi koji identificiraju putovanja osobnim automobilom razvijeni u projektu SUMBooST iz 2020. godine

Svoje prisustvo potvrdite odgovorom na e-poštu: tstoos@fpz.unizg.hr najkasnije do 13. prosinca 2022. godine.

Povratak