24. 1. 2020. | Dobra praksa iz EU

Španjolska planira uvesti zone s niskim emisijama za sve gradove koji imaju više od 50.000 stanovnika

Svi španjolski gradovi s više od 50.000 stanovnika trebat će se prilagoditi na zone s niskim emisijama, ako se ostvare isti planovi za najveći španjolski grad. Dok traju pregovaranja za moguću koaliciju, planovi su vremenski usklađeni za provođenje s dolaskom nove vlasti. U planu se iznosi kako bi svaka regionalna administracija trebala prihvatiti zakon koji bi trebao garantirati prometno ograničenje u gradovima s više od 50.000 stanovnika, specificirajući da će područja biti implementirana i isplanirana Planom za održivu urbanu mobilnost, provedenu od strane lokalne vlasti. Nadalje, u travnju je donesena kraljevska uredba koja regulira subvencije za lokalne projekte za privredu ugljika.

Teresa Ribera, španjolska ministrica, objavila je novosti tijekom konferencije, vezane za klimu, u prosincu poznatu kao “COP25” održane u Madridu. Tijekom priopćenja, osvrnula se na apele grupa koje se bore za okoliš, kao što su Greenpeace i slično.

Ministrica je napomenula kako će implementacijom zona s niskim emisijama, biti prepoznata ambicija za daljnje smanjenje zagađenja zraka u Španjolskoj do razine koja će biti bolja nego u ostalim svjetskim gradovima. Kako bi planovi postali zakon, potrebno je izgraditi dostatnu potporu u Španjolskom kongresu članova izaslanstva.

Dva najveća grada, Madrid i Barcelona, imaju određene zone niske emisije, no bilježe oprečni razvoj. U Madridu, gradonačelnik je nedavno pokušao zaustaviti ili smanjiti gradsku zonu niske emisije, ali su stanovnici prigovorili na taj pokušaj i protestirali. To je rezultiralo sudskom odlukom o reaktivaciji prvotne mjere. Vlast je odlučila promijeniti svoju strategiju objavljujući novi plan nazvan “Madrid 360” koji će biti popustljiviji, dozvoljavat će dizelske automobile s dva ili više putnika. Dok Barcelona nastoji postrožiti pravila za aute kojima je dozvoljeno kretati se u zoni niske emisije.

Izvor: eltis.org

Povratak