2. 6. 2020. | Aktivnosti mreže

Održan prvi dio on-line radionice o budućnosti javnog prijevoza

Na platformi ZOOM je 2. lipnja 2020. za 60-ak članova mreže CIVINET i ostale zainteresirane sudionike iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije održan prvi dio radionice "Budućnost javnog prijevoza - nove tehnologije, inovacije i planski razvoj". Radionicu je organizirao ODRAZ-Održivi razvoj zajednice kao Tajništvo mreže u suradnji s Gradom Koprivnicom u sklopu Interreg projekta LowCarb - Capacity Building for Integrated Low-Carbon Mobility Planning. Gosti predavači bili su Lasse Brand (Rupprecht Consult, Njemačka), dr.sc. Predrag Brlek, (Sveučilište Sjever, Koprivnica), doc.dr.sc. Marko Slavulj (Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu), Tihomir Dakić (Centar za životnu sredinu, BiH) i Matija Vuger (Grad Zagreb). Radionicu je moderirao Marko Stančec iz ODRAZ-a.

Lasse Brand iz Rupprecht Consult-a predstavio je drugo izdanje smjernica za SUMP. Smatra kako će planovi održive urbane mobilnosti u budućnosti igrati vrlo važnu ulogu, jer su povezani s klimom, a klima je važna tema sljedećeg programskog razdoblja EU-a.

Zanimljivo izlaganje o javnom prijevozu u doba pandemije održao je dr.sc. Predrag Brlek sa Sveučilišta Sjever, donoseći prikaz na koji su se način pojedini svjetski gradovi prilagodili krizi i koje su mjere poduzeli kako bi pomogli svojim građanima i zajednicama tijekom pandemije. Predstavio je i rezultate nedavno provedenog istraživanja Sveučilišta Sjever o mobilnosti zaposlenog stanovništva s područja Hrvatske za vrijeme pandemije COVID – 19. Tihomir Dakić iz banjalučkog Centra za životnu sredinu osvrnuo se također na aktualnu krizu na primjeru sustava javnih bicikala i mikromobilnosti.

Kako bi željeli da izgledaju gradovi budućnosti, bila je tema Marka Slavulja s Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba. U svojoj je prezentaciji govorio o pametnim gradovima (budućnosti), važnosti javnog gradskog prijevoza te prikazao nekoliko primjera i koncepata javnog prijevoza budućnosti (Volvo, Navya, Uber, Mercedes).

Matija Vuger iz Grada Zagreba u svom je izlaganju govorio o planiranju javnog gradskog prijevoza u Zagrebu, osvrnuvši se na strateško razvojne i planske dokumente, analizu i pregled stanja javnog gradskog prijevoza te master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

U drugom dijelu radionice koja će se održati 9. lipnja, jedan od gosta predavača bit će Tom Rye, vodeći europski prometni stručnjak, koji će održati izlaganje o inovativnim mjerama za javni prijevoz i javnom prijevozu u doba nesigurnosti. Wolfgang Backhaus iz Rupprecht Consulting-a predstavit će planiranje energetski učinkovitog prijevoza na temelju podataka. Pridružit će im se Vuk Bogdanović s novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i Ante Klečina iz Varaždinske županije.

Ukoliko želite sudjelovati na radionici 9. lipnja, a niste se stigli prijaviti, kontaktirajte nas na adresu elektroničke pošte civinet@odraz.hr

Povratak